fokusbion

En dokumentärfilm om Polens störste matematiker STEFAN BANACH

 "Banach. MIĘDZY DUCHEM A MATERIĄ." (Banach. Mellan ande och materia.) gjord för polsk TV av regissör Wieslaw Saniewski. Per Enflo har en väsentlig roll i filmen; på 1970-talet löste Per tre av de mest centrala problemen inom detta matematikområde, problem som hade varit olösta i mer än 40 år. I filmen förklarar Per betydelsen av funktionalanalys i dagens samhälle. När det polska filmteamet besökte Östervåla för inspelning i april i år passade Torbjörn Ivarsson och Lena Enflo på att fotografera gänget, se bilderna HÄR!

Musiken i filmen består huvudsakligen av Per som spelar Chopin, piano solo och tillsammans med Sofia Sinfonietta under Svilen Simeonov i Chopins första pianokonsert. I samband med den första visningen av filmen i Krakow 2019 gav Per en konsert 


Bilder från biosalongen, filmvisning, och seminariet i Fokus, Östervåla, lördagen den 22 februari 2020 :


Publiken: ca. 70 personer, ortsbor & tillresta från när & fjärran!

Uppskattande e-poster "...en mycket välorganiserad och trevlig matematik- & musikfest i Fokus! Mycket god planering. Ett mycket intressant innehåll med både filmen i A-salen och samtalet i B-salen. Lärorikt och utvecklande."

"Tack för att ni ordnade en så jättetrevlig stund med en väldigt uppfriskande eftersits. I Michelinvärden nådde ni nivån tre stjärnor eller värt en särskild resa! Så roligt att vi fick tillfälle njuta av detta."

Podiet: Torbjörn Ivarsson, Per Enflo, Claes Johnson och Johan Jansson

Ett seminarium med andlig och lekamlig spis och stort gemyt!

Moderatorn Torbjörn höll reda på publikens alla frågor och professorernas svar i B-salen efter filmvisningen.

Frågorna rörde sig över ett vitt fält - mellan vikten av fri forskning - primtalen! - och behovet av att veta mer om elflygplan och frågan VAD DET ÄR som gör att ett flygplan överhuvudtaget flyger. Se länk under bilden, det är bara att klicka här...
Servering, frågor & svar och en tävling med kluriga frågor

Det var olika områden från antiken till 1900-talet
där matematiken spelat stor roll. Några av Pers personliga favoriter kom förstås med: Omar Khayyam, Ole Rømer, Copernicus och så naturligtvis Stefan Banach.

Titta gärna själv på frågeformuläret som ligger som länk under bilden ovan, det är bara att klicka här! Och svaren finns med också...

I seminariets lättsamma del fanns ett uppskatta frågeformulär   >>


Frågan om ett plans flygförmåga och flygsäkerhet tas upp i filmen vid besöket på KTH med forskarna Claes Johnson och Johan Jansson. Detta togs också upp i den efterföljande frågestunden. I SCIENTIFIC AMERICAN, February 1, 2020  finns artikeln

No One Can Explain Why Planes Stay In The Air  - Do recent explanations solve the mysteries of aerodynamic lift?

som svar på den frågan läs här >> The Secret of Flight  understanding why it is possible to fly  av Claes Johnson och Johan Jansson.

Den polska kulturtidskriften odra rapporterar om visningen i Östervåla i majnumret 2020

Läs artikeln (med sv. översättning!)

Banach - en enastående, okänd matematiker

Han anses vara den tredje största polska forskaren efter Copernicus och Maria Curie - Skłodowska. Hans upptäckter jämförs med teorierna om Einstein och Newton. Matematiska lösningar från Stefan Banach är grunden för dagens digitalisering och används bland andra i att designa bilar, konstruera skyskrapor, datortomografi, väderprognos, reglera trafiken på motorvägar och lösa mysterier om luftkatastrofer. 95% av matematikerna känner inte till hur Banach-teorin påverkar den moderna världen!

https://tarnowskiegory.pl/2020/02/banach-wybitny-nieznany-matematyk/


"Banach. MIĘDZY DUCHEM A MATERIĄ." (Banach. Mellan ande och materia.) gjord för polsk TV av regissör Wieslaw Saniewski 

Filmen handlar om Stefan Banachs liv, hans vetenskapliga upptäckter och deras inverkan på forskarnas arbete som specialiserat sig på många kunskapsområden. Regissören är Wiesław Saniewski, en av de få filmskaparna i världen som, förutom regi, också examen i matematik.


- Jag tog examen i matematik innan jag ledde och eftersom det var väldigt lätt för mig studerade jag också konsthistoria, visuell komposition och skrev reportage. Jag tror att min matematiska utbildning fick mig att få ett förslag att skapa en film om Banach 2015 - sa regissören före projektionen. - Jag är säker på att matematisk geni finns i alla, du måste bara upptäcka det. Och denna kunskap hjälper på många andra områden i livet och vetenskapen, även för att skapa filmer - tillade han. 


Filmpremiären i Tarnów 11 februari 2020 har varit den fjärde hittills - efter Krakow, Wrocław och Chicago. 

Filmen visas för 5:e gången i Sverige på biografen FOKUS i ÖSTERVÅLA, 22 februari 2020. Den kommer den att sändas i första hand i polsk TV senare i år.

De kluriga frågorna  >> finns här

Pers delaktighet i filmen  började med en epost

Datum: 27 februari 2017 01:37:28 CET
Ämne: Stefan Banach Film

Dear Professor Enflo,
I am aware of your work and eminence in mathematics  Thus, I am contacting you to explore the possibility you may be interested in assisting with a film script that is being written about Stefan Banach.
I am his nephew and had personal contact with him, but only as a child in Poland. However, I have contributed to recent books about him. The present script writer has requested assistance with respect to Banach's mathematics. He would like to include Banach's mathematics presented in a way that would be meaningful to a more general audience.
This would be in addition to covering his quite dramatic personal life.
Any thoughts that you have on this project would be much appreciated. I would be happy to call you to answer any questions you may have about the film.
My wife and I live live in the Chicago area.
Thank you.
Warm regards,
John Greczek Ph.D.

__________________________________

Kära professor Enflo,
Jag är medveten om ditt arbete och betydelse inom matematik. Därför kontaktar jag dig för att utforska möjligheten att du kanske är intresserad av att hjälpa till med ett filmmanus som skrivs om Stefan Banach.
Jag är hans brorson och hade personlig kontakt med honom, men bara som barn i Polen. Men jag har bidragit till de senaste böckerna om honom. Den nuvarande manusförfattaren har begärt hjälp med avseende på Banachs matematik. Han skulle vilja ta med Banachs matematik som presenteras på ett sätt som skulle vara meningsfullt för en mer allmän publik.
Detta skulle vara förutom att täcka hans ganska dramatiska personliga liv.
Alla tankar du har om detta projekt skulle vara mycket uppskattade. Jag skulle gärna ringa dig för att svara på alla frågor du kan ha om filmen.
Min fru och jag bor bor i Chicago-området.
Tack.
Varma hälsningar,
John Greczek Fil.dr.

Och, naturligvis ville Per medverka, så under det följande året for e-poster fram och tillbaka mellan Polen, USA och Sverige. Det är många som engagerats i Polen och USA. I april 2018 åkte Per till Chicago (dit många polacker sökt sig) för en veckas inspelning. Dotter Anna och hennes söner Niklas 9 år och Marcus 8 år och John Greczeks barnbarn medverkar i filmen. En konsert med Per violinisten Hristo Popov filmades också. Under 2018 filmades alla scener i Polen. Nu i våras, 24-28 april 2019, kom producenten Andrzej Stachecki (V-film) regissören Wieslaw Saniewskiassistenten Lech (som också tolkade), två kameramän och en ljudtekniker till Sverige. De inkvarterades på Nya Gästis i Östervåla,  filmade i två dagar hemma i hemvärnsgården i Svingbolsta, Östervåla, besökte Enköpings Lasarett för filmning av tomografi och KTH, Stockholm, för filmning av luftströmmar kring flygplansvingar. Det är tillämpningar av den matematik som inspirerats av Lwowgruppen (1930-talet) med Stefan Banach i spetsen.


The Scottish Book har en viktig roll i sammanhanget och i en tagning sitter Per vid ett inlånat litet marmorbord (från Lars-Arne Larssons trädgård i Östervåla) för att ge en bild av hur 30-tals matematikerna i Lwow präntade sina teorier direkt på bordskivan innan caféägaren, som tröttnat på nedkladdad bordskiva, försåg männen med en gedigen anteckningsbok, Den Skotska Boken. Problemen fick nummer. Priser som en säck potatis, ett stop öl, en knippe rovor etc. utlovades för lösningarna. Det var magra år för polska matematiker i mellankrigstiden, så mer extravaganta belöningar var inte att tänka på. Men för det viktigaste problemet - nummer 153  från 1936 - som hade formulerats av Stanisław Mazur slog man på stort: en levande gås! Och det var Per som lyckades lösa detta och andra problem som gäckat matematikerna i mer än 40 år.

Och gåsen överlämnades som utlovats vid en ceremoni i Warszawa 1972


Intervju med Per om matte och musik i polsk radio när filmen visades i Krakow september 2019 , översatt till polska,  inspelning finns på ljudfilen på sidan en bit ned under bilden på Per (mitt i den polska texten)


Contact  +46(0)721-808 870       per.enflo at gmail.com       www.perenflo.com © 2011